Zwanger en zonnebank

Het is een veelvoorkomende vraag of je mag zonnen en/of onder de zonnebank tijdens de zwangerschap. Ja, je mag zonnen als je zwanger bent. Hoewel de warmte van de zon en de zonnebank een ontspannen gevoel kunnen geven en veel vrouwen genieten van het verkrijgen van een zomers kleurtje, is het belangrijk om jezelf goed te beschermen. Let op oververhitting en zorg ervoor dat je voldoende drinkt.

zwanger zonnebank

Zonnen tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen onder invloed van hormonale veranderingen kunnen pigmentvlekken ontwikkelen als gevolg van UV-straling. Dit staat bekend als een zwangerschapsmasker of melasma en verschijnt meestal in het gezicht. Om deze reden is het belangrijk voor zwangere vrouwen om blootstelling aan de zon en zonnebank te minimaliseren en altijd zonnebrandcrème met minimaal factor 30 en bescherming tegen zowel uv-A als uv-B te gebruiken.

zonnen tijdens de zwangerschap

tips voor veilig zonnen tijdens de zwangerschap:

  • Gebruik een goede zonnebrandcrème en breng deze royaal aan, vooral als je naar buiten gaat.
  • Vermijd de zon tussen 12:00 en 15:00 uur wanneer de zonkracht het sterkst is.
  • Draag beschermende kleding zoals een zonnehoed.
  • Wees voorzichtig in de schaduw, aangezien je zelfs daar kunt verbranden.
  • Houd rekening met weerkaatsing van UV-stralen door water en sneeuw als je gaat varen of in sneeuwrijke gebieden bent.

Mag je onder de zonnebank als je zwanger bent?

Voor vrouwen die nog geen ervaring hebben met de zonnebank, wordt het sterk afgeraden om voor het eerst onder een zonnebank te gaan tijdens de zwangerschap. Zeker niet in de eerste 3 maanden van je zwangerschap, wanneer de organen van de baby zich snel ontwikkelen. Je lichaam is namelijk niet gewend aan de temperatuurstijging en de mogelijke effecten van UV-straling. 

Ook voor vrouwen die wel vaker onder de zonnebank zijn geweest, gelden voorzorgsmaatregelen: smeer je goed in en luister naar je lichaam. Ga echt niet langer dan 15 minuten en bescherm je buik met een handdoek. Tijdens de zwangerschap is je huid uitgerekt, dus dunner en gevoeliger.

Wist je dat de baby vanaf de 7e maand van je zwangerschap licht kan waarnemen en hierop kan reageren? We raden dan ook aan om zeker in deze periode een handdoek over je buik te leggen. 

zonnen zwanger

Advies zonnebank tijdens zwangerschap

In het algemeen raden wij het af om onder de zonnebank te gaan tijdens de zwangerschap, vanwege de intense UV-straling en de mogelijke opwarming van je lichaamstemperatuur. Dit kan risico’s met zich meebrengen voor de baby, vooral in het eerste trimester.

Voor zwangere vrouwen die toch een kleurtje willen, overweeg dan veiligere alternatieven zoals zelfbruinende lotions of sprays. Raadpleeg altijd je arts of verloskundige voordat je dergelijke producten gebruikt om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap. Het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn en de aanbevelingen van medische professionals op te volgen om mogelijke risico’s te minimaliseren.